UK udelila čestný doktorát svetovému chemikovi R. J. Bartlettovi

10.10.2012 Bratislava

Bratislava 10. októbra (TASR) - Americkému profesorovi Rodneymu J. Bartlettovi dnes Univerzita Komenského (UK) v Bratislave udelila čestný titul „doctor honoris causa“.

Významný svetový teoretický chemik Rodney J. Bartlett sa narodil v roku 1944 v americkom Memphise. Študoval na University of Florida, na ktorej pôsobí od roku 1981 ako profesor. Je držiteľom viacerých prestížnych ocenení a členom vedeckých rád popredných svetových vedeckých a vzdelávacích inštitúcií. Je to jedna z najvýraznejších svetových osobností v oblasti rozvoja metód a aplikácií teoretickej a počítačovej chémie. Publikoval viac než 500 vedeckých prác. Patrí medzi 25 najcitovanejších chemikov na svete.

„Záber vedeckých aktivít pána profesora je omnoho komplexnejší – neobmedzil sa len na rozvoj teórie a jej počítačovej implementácie, ale venuje sa aj ich rozsiahlym chemicky a biologicky zaujímavým aplikáciám,“ uviedol rektor UK Karol Mičieta.

Rodney J. Bartlett spolupracuje s Univerzitou Komenského od začiatku 80. rokov. „Mimoriadne intenzívna, ale vždy priateľská spolupráca s osobnosťou, ktorú si váži svetová vedecká komunita a ktorá si váži spoluprácu s vedcami zo Slovenska, bola a je neobyčajne plodná,“ zhodnotil dekan Prírodovedeckej fakulty UK Milan Trizna.

Univerzita Komenského v Bratislave udeľuje čestnú hodnosť doctor honoris causa domácim a zahraničným osobnostiam, ktoré významnou mierou prispeli k rozvoju vzdelania, vedy, kultúry, demokracie, všeľudských hodnôt a osobne sa pričinili o pokrok ľudskej civilizácie šírením vzdelanosti a humanizmu. Medzi čestných doktorov UK patria napríklad astronaut Eugen Andrew Cernan (1994), 14. dalajláma a nositeľ Nobelovej ceny za mier Tenzin Gyatso (2000), držiteľ Nobelovej ceny za chémiu Gerhard Ertl (2009) či svetový jazykovedec Michael Metzeltin (2010).

TASR informácie poskytla vedúca oddelenia vzťahov s verejnosťou UK Andrea Kučerová.
 

Vyberte región